Каква е разликата между SEO копирайтинг, писане на SEO съдържание и писане на SEO статия?

Разграничаващата линия между трите понятия е много тънка – тези термини се използват взаимозаменяемо почти навсякъде в интернет. И в трите случая говорим за съдържание, с което се подобрява SEO класирането на даден сайт в резултатите на Google.

А ето и подробности.

SEO копирайтинг

Копирайтингът е термин, който се използва във връзка с писането на рекламни или маркетингови текстове. Копирайтърът обикновено се опитва да пише за продукти и услуги по начин, който ще предизвика покупка. Ако целта на сайта е да продава бебешка храна, копирайтърът ще пише за характеристиките и предимствата на предлаганите продукти, за да убеди майките да използват именно тази марка бебешка храна.

При SEO copywriting се пишат текстове, които се класират добре в резултатите при търсене в търсачките. Процесът е сравнително лесен (ако имате някакъв опит) и е отличен начин да спечелите ценен уеб трафик, без да харчите стотици левове за платена реклама. Но не всичко се прави за класиране и трафик.

Копирайтингът е свързан с убеждаване чрез текст. Той е много повече от call-to-action, натискащ читателите да предприемат желаното действие, манипулирано от копирайтъра.

Копирайтърите пишат текстове за продаване: целеви страници, имейли, всякакво друго убедително съдържание, което въздейства на читателите. Успешните копирайтъри често превръщат читателите в клиенти.

SEO копирайтингът е специализирана форма на онлайн писане, която:

  • съдържа ключови фрази – думите, които целевият ви читател пише в полето за търсене, за да намери информацията, която иска
  • помага на онлайн съдържанието да се класира по-високо в резултатите от търсенето (в Google)
  • управлява квалифициран трафик – SEO копирайтингът е качествено писане. Редовно. В него използването на ключови фрази не трябва да затруднява четенето или да измества фокуса от крайната цел.

SEO content

Съдържанието идва в много форми. Една от тях са думите.

От една страна, SEO съдържанието добавя стойност за ботовете на търсачките. От друга, писането на SEO текст е изкуство и наука за създаване на съдържание, което предизвиква читателя/потребителя да направи нещо – да купи продукт, да се абонира за промоции, да реши да тества нещо или да предприеме някакви други действия, които ще облагодетелстват дадения бизнес.

4types_consumers

Съставянето на съдържание – уеб съдържание, блог постове, статии, новини, уайтпейпърс, е-книги, скрипт за видео, някакво или цялото съдържание на уебсайт и т. н. – се фокусира върху изграждането на аудитория, която да следи конкретен информационен ресурс. Това са всички видове съдържание – с различен обем, различен стил, различна цел – които, като цяло, държат читателите ангажирани и ги кара да мислят върху прочетеното.

SEO статии

Статиите са форма на съдържанието. Те обикновено са дълги (по мое наблюдение над 800 думи) и са по конкретна тема.

SEO статиите са онези, които са подходящи за търсачките. Но, отново наблягам на това: при писането на статии не трябва да се пренебрегва читателят – истинският адресат на текста.

Ако искате да създадете своя блог аудитория, ще трябва да подходите много умно с вашето съдържание.

Всички знаем какво се случва, когато въведем заявка за търсене в търсачката и натиснем enter: получаваме списък с резултати от търсенето, които отговарят на заявката ни. Тези страници с резултати се подреждат, благодарение на SEO.

Накратко, SEO е метод за оптимизиране (повишаване на ефективността) на дадено съдържание за търсачките, за да му помогне да се класира по-високо от съдържанието в други сайтове, които са насочени към едни и същи думи за търсене.

Писането на статии:

  • е свързано с писане на информативно, базирано на факти съдържание, което дава на читателите знания по определена тема
  • е онази част от контента, която е фокусирана предимно върху образователното съдържание.

Темите на SEO статиите са обвързани с темата на уебсайта. Сайтът за бебешка храна може да включва статии за хранене на бебета, развитието на бебето и т.н. Идеята на това: хората може би искат да научат повече за бебетата, така че е добре да попаднат на повече от една полезна статия в сайта / блога ви. Ако редовно добавяте нови статии, това ще дава основание на хората да се връщат в сайта ви – това помага да запазите името на марката си в съзнанието им.

Чрез SEO писането бизнесите се опитват да направят сайтовете си по-достъпни при търсене. Мислете за търсенето като за съвпадение – крайните потребители търсят дума или фраза, а Google им предоставя списък с най-съвпадащите (подходящите) страници.

Ако смятате, че хората, които искате да привлечете, ще търсят по „храна за бебета“, трябва да включите тази фраза (и други фрази, които те биха могли да използват – „бебешка диета“, „бебешко хранене“) на страниците си.

Заключение

Алгоритъмът на Google отчита много фактори. Един добре направен сайт с добра репутация и с входящи линкове ще се появи по-високо в резултатите, отколкото един по-нов и по-малко информативен сайт. Висококачественото съдържание не е каприз или лукс, а необходимост и инвестиция в успеха!

Добрият SEO копирайтър следи и се съобразява със SEO правилата и с промените в алгоритмите на търсачките. Но той се фокусира предимно върху написването на такова съдържание, което привлича хората (клиентите) и дава полезна информация по съответната тема. Гугъл е умен – добре написаната информационна страница обикновено се класира в резултатите от търсенето по-високо от лошо написаната страница, която използва много SEO трикове.

Термините SEO копирайтинг, SEO content и SEO статия са свързани, тъй като, когато става въпрос за SEO, основната цел е улесняване на търсачките и по-високо класиране на уебсайта на клиента. И трите типа ресурси съдържат ключови думи, които ще помогнат за привличане на трафик към уебсайта, в който са публикувани.