Как да създадете календар за съдържанието ви в социалните медии за 1 година?

Започвайки да пиша този текст, ясно осъзнавам, че да се създаде подобно нещо – календар за съдържанието в социалните медии за една година – е много, много трудно. (Поне на мен ми е трудно.) В същото време, вярвам, че създаването на такъв календар, е и полезно.

За да напиша съветите по-долу съм си помогнала с различни подобни статии на мои колеги, които допълниха представата и опита ми по темата. Надявам се да съм ви полезна, а и да се вслушам в собствените си 5 съвета… съвсем скоро. 🙂

Започвам с въпрос: Вие планирате ли предварително постовете си в социалните мрежи?

Ето как да си направите ваш календар за съдържанието, който ще ви помогне да поднесете правилното съобщение на аудиторията си в подходящото време.

#1. Създайте таблица

Първата стъпка в създаването на календар за съдържание е да подготвите електронна таблица, в която да съберете всичко. Може да направите това с Excel или с Google Sheets или с друга програма, която ви харесва.

В най-горния ред на таблицата попълнете дните от седмицата.

След това добавете ред за всяка седмица от годината – за да разделите съдържанието си на седмици. Номерирайте всеки ред от 1 до 52.

Попълнете календара си за цялата година – това, което знаете към момента. Може да използвате различно оцветяване, за по-лесно разграничаване на седмиците.

Capture1

#2. Добавяне на събития и празници

Следващата стъпка е да направите търсене в Google, за да разберете какви събития ще се случват във вашата сфера на дейност – добавете и тях към календара си.

Ако сте гримьор, например, потърсете събитията, които предстоят през цялата година (Halloween парти в мола, Гримиране (уроци, безплатни грим сесии, съвети) в мола и т.н.).

Ако работите в сферата на здравеопазването, отбележете всички обучения, на които попаднете и искате да обърнете внимание. Здравеопазването е област, в която има множество такива събития.

В празния шаблон на календара въведете събитията в определените дни, седмици или месеци, когато ще се случат. По този начин можете да планирате съдържанието си съобразно датите и продължителността на тези форуми.

Добавете и празничните / почивните дни в календара си за съдържание (3 март, Коледа, Нова година, 6 септември, 22 септември и т.н.).

Помислете и малко извън рамката – обвържете вашата сфера с други сфери. Например, ако сте ортопед, може да се интересувате и от някакви спортни форуми. Намерете подобни събития и добавете и тях в таблицата.

Capture2

#3. Определете приоритетните теми за съдържанието

Помислете как да включите вашите бизнес приоритети в съдържанието си.

След като направите списък с тези основни теми, разпределете ги по равно в седмиците от календара за съдържание. Препоръчвам съотношение 60/40 или 80/20 между:

образователни + забавни теми

и

чисто рекламни теми с цел популяризиране на вашия бизнес, продукти и услуги.

Въздържайте се от рекламни послания във всеки текст, тъй като хората ще загубят интерес и ще спрат да посещават сайта / блога / профила ви в социалната мрежа.

#4. Създаване на подтеми към всяка приоритетна тема

След като вече имате основните си теми, трябва да генерирате подтеми към всяка от тях.

Важно е да предлагате видове съдържание, което вашата целева аудитория търси. Проучете и сайтовете / блоговете / социалните профили на конкурентите си, но в никакъв случай не плагиатствайте!

Capture4Сега свържете подтемите в календара си със събитията през предстоящата година, на които сте решили да обърнете по-голямо внимание:

  • ако сте в сектора със здравеопазването и започва ежегодният тренировъчен лагер по карате в СОК „Камчия“ (който включва съдийски семинар, тренировки, първенство за кадети KWU Varna Cup 2018, професионалния турнир Grand Prix 2018 и др.), темите ви може да са свързани с често срещаните наранявания при спортуващите и по-специално при каратистите;
  • ако сте гримьор и предстои грим кампания (обучение, промоция на бранд), може да пишете за цветовете в грима, които вие използвате най-много през годината, за формата на веждите, която е модерна в момента, за популярни козметично-лечебни процедури, като микроблейдинг и ..

Когато добавяте теми към календара си за съдържание, добавете по една основна и една подтема към всяка седмица (или месец).

Придържайте се към темата за седмицата, като в същото време обхванете и други области, от които ще се интересуват вашите клиенти. Ако имате блог за здравословно хранене (продавате хранителни добавки, например), може да пишете за храни, които спомагат за подобряване здравето на кожата. Такава тема може да включите и ако сте гримьор, козметик, дерматолог.

Опитвайте се да публикувате теми, от които аудиторията ви е по-вероятно да се интересува (в този момент), вместо да пишете хаотично и необмислено. Например, пишете за ползата от яденето на праскови през лятото, а не през декември. За зимата оставете предимствата на червеното вино.

#5. Подробности за отделните публикации

Върху какво са съсредоточени социално-медийните ви профили? Снимки, видео, текст? Помислете как най-добре да включите всички основни типове съдържание в календара си.

Ако думите са това, което движи профила ви, подгответе текстове (кратки) за дните от понеделник до петък, свързани както с основната, така и с подтемата ви, които да публикувате във facebook, twitter, linkedin. А можете ли да публикувате по два кратки поста на ден?

Ако работите в сферата на здравеопазването, споделяйте здравни факти или кратки съвети за здравето – свързани с предстоящата тема.

Заключение

Планирането на съдържание за цяла година напред ви позволява да се фокусирате върху създаването и предоставянето на качествено съдържание всяка седмица. Опитайте се да си подготвите съдържание за няколко седмици напред, за да не изгубите мотивация още в началото.

Тъй като аудиторията ви вероятно ще свикне с начина ви на публикуване, тя ще започне да очаква публикациите ви в определени моменти. Спазвайте графика си и публикувайте съдържанието си по едно и също време в определените дни (или всеки ден, ако имате такъв капацитет).

Досега правили ли сте календар за съдържанието? Какви методи прилагате вие? Какви съвети можете да (ми) предложите? Моля, споделете в коментарите си по-долу.