18 вида евъргрийн съдържание с трайни ползи за всеки бизнес

Преди време прочетох някъде, че на ден се появяват повече от два милиона блог публикации в света!

Говоря наистина само за блоговете. Не ми се мисли за цялото онлайн съдържание, включително имейли, целеви страници, продуктови страници, постове в социални медии и др.

Да останете в потока със съдържание е по-трудно от всякога. Дори и за доказани автори е трудно. За начинаещите е кошмар.

Има ли решение и какво е то?

Не! Магическо решение няма. Но има един вид маркетингово съдържание, което може да изпъкне и да дава дългосрочни плодове. Нарича се евъргрийн съдържание.

Какво е евъргрийн контент?

Евъргрийн съдържанието – както подсказва името – е безсрочно, вечно зелено, вечно полезно, вечно добро.

То включва специални ресурси, които разглеждат задълбочено даден проблем, дават страхотни решения, показват интересни тенденции или теми. Ресурси, които могат да помогнат на аудиторията да намери точната информация по темата, която я интересува, а това добавя стойност към блога, в който са публикувани.

Създаването на вечно съдържание е инвестиция – ако искате да се класирате по-високо в търсачките, да увеличавате трафика си в продължение на години, да помогнете на вашата аудитория да намери нещото, което я интересува.

Така че, за да разберете какви видове евъргрийн контент съществува, вижте моите 18 предложения + някои примери. В коментарите може да дадете ваши идеи.

Евъргрийн данни и кейс стъдита

Оригиналните изследвания и базираните на данни публикации са вечнозелено богатство за всеки блог. Освен това, казусите помагат да покажете своя опит чрез представяне на реални резултати, които биха привлекли нови проекти.

#1. Ваши собствени оригинални изследвания

Инвестирането във ваше собствено оригинално изследване е трудно, но това е причината да започвам списъка именно с тази точка. Предимства: уникалност, изключителност, сила.

Давам пример с Блогът на Юруков и БЛОГодаря | блог на Божидар Божанов.

#2. Представяне на статистики

Ако не можете да създадете свое собствено изследване, следващото най-добро нещо е представянето на статистики + добавяне на инфографика. Така е изчерпателно, полезно и нагледно.

Давам пример с Васи ли?!

#3. Кейс стъди „Как успях“

Кейс стъдитата имат две големи предимства:

  • показват експертност
  • разказват добра история (а кой не обича добрите истории?).

#4. Кейс стъди „Какво се обърка“

Провалът е по-ефективен учител и от успеха! Истината е, че хората по-често се припознават в чуждите неуспехи, отколкото в успехите. Неуспехите ни хуманизират, ако мога така да се изразя. Те предизвикват съпричастност и изграждат доверие.

Така че съберете смелост, бъдете честни и разкажете за най-големия си провал.

#5. Шокираща статистика и изводите от нея

Друг начин да представите данни на аудиторията са шокиращите статистики, около които можете да изградите цяла статия или дори книга. Обяснете предисторията на статистиката, покажете всички приложения, до които се докопате.

Например, тази статия е по същество отговор на проблема за безграничното съдържание и как да се преодолеят онези два милиона ежедневни блог поста, с които започнах.

Разгледайте проблема в лесно смилаеми стъпки и предложете реални решения, които да осигурят истинска стойност на читателите ви. Запитайте се какво трябва да им спестите и какво наистина ще е важно за тях.

#6. „Как да“ за начинаещи

Веднъж, щом сме научили нещо,… за нас е много трудно да споделим знанията си с другите. Поради тази причина истинските ръководства за начинаещи се срещат рядко.

Давам пример с категорите Копирайтинг и Контент маркетинг в моя блог.

#7. „Как да“ за напреднали

В много отношения за напреднали потребители е много по-лесно да се пише, отколкото за начинаещи. Защо? Защото вие и вашите читатели вече споделяте опит и общ език – със съответните термини.

Но как тогава да кажете нещо наистина уникално?

Започнете с някакви данни и малко основни принципи. След това пишете така, все едно ще го четете само вие – без да обяснявате какво значат непознатите (за начинаещите) думи или други елементарни (според вас) неща.

#8. Как се прави нещо, което да се ползва дългосрочно

В допълнение към моментните съвети, които давате, можете да припомните на вашите читатели, че поставянето и постигането на дългосрочни цели е от жизненоважно значение за бизнеса им. Подходящ инструмент е календарът за съдържание (в блога, в социалните профили на компанията ви), който да включва предстоящите стъпки по дни, седмици, месеци или дори цяла година.

#9. Как да изберете най-добрия продукт

Обясняването как да изберете най-добрия продукт може да е нож с две остриета – повечето ръководства са повече рекламни, отколкото полезни.

За да избегнете това, направете нещо като лекция за продукта си: дайте дефиниции, съберете съвети от експерти във вашата индустрия, представете безпристрастни ревюта от други сайтове.

Евъргрийн списъци

За да помогнете на читателите си да преминат по-лесно през съдържанието в уеб, съберете най-доброто от вашите ресурси и теми и създайте списък, който е лесен за следване и ползване. Включете детайлни коментари, които ще ви помогнат да се утвърдите във вашата специфична ниша.

#10. Списък с идеи и ресурси

Творчеството е невероятно нещо. Понякога музата удря без предупреждение, но рядко пристига точно, когато се нуждаем от нея най-много.

Събирането на идеи и ресурси на едно място може да помогне музата да се появи точно тогава, която ви трябва.

#11. Списък с най-добрите безплатни и платени инструменти

Независимо каква е вашата ниша, има много интрументи, които могат да помогнат на хората да бъдат по-продуктивни и печеливши.

Но, за да бъдете евъргрийн, трябва да направите повече, отколкото просто да ги изброите.

Обогатете списъците с инструменти като включите в тях уроци със скрийншотове, видеа, съвети за успешен старт, полезни трикове, коментари, които подробно описват предимствата и недостатъците.

Периодично надграждайте тези списъци, за да са винаги актуални.

Давам пример с Най-интересните статии и ресурси в интернет от лятото – Marketing Creative Lab селекция на Борис Луканов.

#12. Инфлуенсърски списък

Говоря за списък с мнения на инфлуенсъри по дадена тема / отговори на конкретен въпрос. Много полезен материал, който ще се чете в блога ви отново и отново.

Когато правите такъв списък, включете в него името на специалиста, който цитирате, с какво се занимава, съответния цитат.

Давам пример със Съвети за предприемачи от 7 специалиста по социален медиен маркетинг.

#13. Списък с най-добри книги за конкретна цел или ниша

Обичам книгите. Обичам и списъците. Както и интернет. 🙂

Списъците с „Най-добрите еди-какво-си“ винаги са харесвани.

Когато правите списък с най-добри книги, не може просто да копи-пейстнете отзива за книгата от издателя, публикуван на задната корица и да си мислите, че това е добре свършена работа.

По-добрият вариант е да обобщите всяка книга по ваш си начин. Да обърнете внимание на най-полезното от книгата за вас. Да поставите цитати.

Или пък поискайте от експерти във вашата ниша да споделят любимите си 10 книги.

Давам пример с 10-те книги, които всеки предприемач трябва да прочете на Стойне Василев.

#14. Списък с често срещани грешки в определената ниша

Всяка индустрия има своите 7 смъртни гряха. Е, някои имат повече. Много повече.

Посочването на тези често срещани грешки – и предоставянето на съвети за избягването и преодоляването им – е 100% евъргрийн контент.

Давам пример със Седемте смъртни гряха и копирайтърите на Любомир Любомиров.

Евъргийн енциклопедично съдържание

Можете да създадете евъргийн съдържание около историята на вашата ниша или продукт, като създадете речник или разработите изчерпателна публикация от типа „всичко, което трябва да знаете за…“.

#15. История на тема или продукт

Историята ви:

  • не трябва да е скучна. (Това е толкова ясно, че даже не знам защо ви го казвам.)
  • трябва да привлича не само „експертите“ във вашата индустрия. (А и потенциалните ви клиенти.)
  • трябва да бъде визуално или по друг начин ангажираща. (Инфографиките са идеални инструменти в подобен тип постове.)

#16. Един-единствен супер-хипер-мега-ултра полезен съвет

Нещо като „Кой е най-добрият съвет за блогове?“ може и да е изтъркано… Но това не значи, че от него няма да се получи страхотен блог пост.

Задайте оригинален, специфичен за нишата ви въпрос, и дайте отговора си на читателите.

Пример: „Х експертни съвета за създаване на пристрастяващо съдържание“

(„Пристрастяващото“ съдържание е много по-привлекателно от „доброто“ съдържание. А когато в поста има инфографика и ресурси за изтегляне, тогава няма как да не постигнете успех.)

#17. Най-добри или най-лоши практики

Подобно на ръководствата за начинаещи от по-горе, списъците с най-добрите или най-лошите практики имат за цел да добавят стойност чрез решаване на проблеми. Мислете за тях като за мнения, базирани върху данни и подкрепени от примери.

  • Списъците с най-добри практики са ниско-висящи вечнозелени плодове.
  • Списъците с най-лоши практики са дори още по-ценни. И много по-забавни.

Давам пример с Топ 3 на най-често срещаните успешни мениджърски практики на Тодор Христов и с Какво научи Ричард Брансън от 7-те си най-големи провала.

#18. Създаване на речник с термини от вашата индустрия или тема

Речниците с термини не са много секси съдържание, но ползите им са почти ненадминати за изграждане на линкове към сайта / блога, в който са публикувани.

Не е лесно да си зелен

Сега, когато имате идеи за различни видове евъргрийн контент, може да се изкушите да пробвате… всички наведнъж.

Не го правете!

Евъргрийн съдържанието е сила. Но помнете, че създаването му изисква инвестиция. Изберете една от горните идеи и работете само по нея.

Преди всичко, стремете се към оригиналност и стойност. Да бъдеш наистина полезен никога няма да излезе от мода.

Ако тази статия ви е харесала и мислите, че е полезна, ще се радвам да я споделите.