Дълги или кратки текстове – кои продават по-добре?

Добре написаното, релевантно съдържание печели, независимо от дължината.

Отдавна се водят дебати относно подходящата дължина на текстовете в сайтовете и блоговете. Статистически е доказано, че дългите текстове носят по-добри резултати от кратките. В същото време е много разпространено мнението, че никой не (обича да) чете дълги текстове, особено ако тези текстове са в интернет. Имам предвид горе-долу следното:

Интернет е бърза среда. Хората не искат да четат дълги текстове. Ще кликнат и ще отминат нататък.

Истината е, че ако някой се интересува от продукта, който предлагате, със сигурност ще поиска повече информация за него, а не по-малко. Ето защо лендинг страниците са с толкова голямо съдържание – те работят!

Ако посетителите в сайта ви не се интересуват от това, което предлагате, няма значение колко дълги или кратки са текстовете ви – покупка няма да има. Няма да бъдат прочетени и 15 думи, какво остава за 1500?!


Информирайте читателите си

Ако дългите текстове водят до лоши резултати, проблемът не е в дължината, а в съдържанието им.

Ако текстът е скучен или не съдържа някакво ядро, с което читателят незабавно ще се припознае, тогава той ще спре да чете. Ако обаче текстът – колкото и дълъг да е – ангажира, примамва, забавлява или възпитава, тогава няма да имате проблем да запазите интереса.


Тестовете показват, че дългите текстове са по-добри от кратките

Когато са добре написани, дългите текстове могат да победят кратките и да доведат до много повече потребителски реакции. Потенциалните клиенти искат повече информация за продукта, особено когато купуват през интернет, където не могат да го видят лично, да го докоснат или да го тестват.

Детайлните описания за функциите и предимствата са онова, което изкушава потенциалните купувачи и води до конверсии. Те довеждат читателите до настроение за купуване, като отговарят на въпросите им, надделяват над възраженията им и намаляват колебанието и безпокойството им при извършване на покупка.

Най-общо казано, колкото по-скъп е продуктът, толкова по-убедителни трябва да бъдете, така че може да заложите на по-дълги текстове, с които да изчистите всички неясноти и да реализирате продажба.


По-кратките текстове може потенциално да доведат до няколко отрицателни резултата:

  • По-нисък процент на отклик, поради липса на убедителна информация.
  • Поток от уточняващи въпроси в кол центъра или на имейла ви, тъй като текстовете не отговарят успешно на въпросите на потенциалните клиенти.
  • По-голям брой анулирани поръчки или искания за връщане на продукти, тъй като продуктът или услугата не са това, което клиентът е очаквал въз основа на ограничената информация, която е прочел.


Понякога по-краткото е по-добре

Както при повечето правила, и тук има изключения. Понякога по-кратките текстове може да са по-подходящи – например при следните обстоятелства:

  • Това, което продавате, е с ниска цена и малък риск.
  • Вашите читатели са се информирали предварително за вашия продукт и вече са готови да купят, без да е необходимо допълнително убеждаване.
  • Искате читателят ви да вземе емоционално решение как да действа.
  • Читателят е запознат в вашия продукт или услуга от предишни ангажименти и вече се доверява на вас / вашата марка.
  • Имате ограничено пространство, в което просто няма как да съберете много текст.


Оптималната дължина

Ако пишете за интернет, колко думи трябва да съдържа една страница? Ще ви трябват поне 300 думи за максимална ефективност. Броят от 300 думи за всяка страница балансира целите и за търсачката, и за читателя.

Паяците на търсачките копнеят за съдържание, особено такова, богато на ключови думи. Вие може да виждате „много думи“, но за търсачките това да е „документ с много важни данни, който да предложат на читателя“. Всъщност, често страниците с най-високо класиране имат далеч над 300 думи. Това са големи подробни текстове с над 2000 думи.

Номерът тук е да се уверите, че съдържанието не е разточително или скучно. Ако не съдържа интересни факти или убедителни причини за предприемане на действия, значи сте прекалили. Редактирайте безмилостно или ще загубите читателя си.


Включете ключови думи за SEO

Ако следвате принципите за полезност, можете да напишете тонове текст, без да претоварите читателя си. Освен това, ако търсачките видят много ключови фрази в кратък текст, те може да сметнат сайта ви за спам. По-големият брой думи улеснява многократното включване на ключовите ви думи и фрази, свързани със SEO (оптимизация за търсачки), без да изглежда, че се опитвате да надхитрите търсачките, което може да понижи класирането ви.


Използвайте подзаглавия за разбиване на дългия текст

Ако текстът ви е дълъг, най-доброто, което можете да направите, за да улесните прочитането му, е да използвате подзаглавия. Подзаглавията не само разбиват дълги блог текстове, но и примамват посетителя да продължи да чете. Те привличат погледа и тласкат читателя напред.

Подзаглавията са полезни за хората, които бързо претърсват текстовете, за да определят тяхната важност, преди да прочетат подробностите.

Що се отнася до основното заглавие, традиционното мислене е да се ограничим до осем или по-малко думи. По-доброто правило обаче е да използвате заглавието, за да подчертаете най-убедителната полза, дори ако това изисква употребата на повече от осем думи.


Заложете на дължината

Губите ли клиенти със скролирането на текста? Не, според проучване на User Interface Engineering (UEI).

Една от най-важните констатации от нашето проучване на използваемостта на уебсайта е, че потребителите са напълно готови да скролират. Те обаче ще го направят само, ако видят по страниците достатъчно силни знаци, че скролирането ще им помогне да намерят това, което търсят,

се казва в статията „As the Page Scrolls“ на UEI.

Ако се чудите кое е по-добре – скролирането на една дълга страница с текст или накъсването на текста на няколко страници – трябва да знаете, че читателската аудитория се увеличава, когато съдържанието е разположено на една страница. С други думи, ще загубите по-малко читатели при скролиране, отколкото при цъкане между страниците. И така, заложете на дължината.


Не гадайте, тествайте

Нито едно правило относно дължината на заглавието или текста на е абсолютно. Трябва да вземете предвид продукта, целевата аудитория и действието, което искате да предприеме посетителят (да се абонира, да поиска повече информация или да купи).

Единственият начин да разберете със сигурност какво работи най-добре, е да тествате. Сравнете резултатите при публикуване на дълъг и много кратък текст. Тествайте и различни заглавия, за да видите кое ще е най-ефективно. Обърнете внимание и на всички снимки или графики, които сте включили в поста си – изобщо не ги неглижирайте! След това получените данни ще ви служат за ориентир. Вероятно ще бъдат по-точни от опитите ви да прогнозирате ефективността.

В крайна сметка, в дебата „дълъг срещу кратък текст“ победителят е този, който работи най-добре за вашата уникална ситуация.