Органични или платени публикации в социалните медии?

Бизнесът ви активно публикува в социалните медии – всички го правят. Но разбирате ли ключовите разлики между органичните и платените публикации?

Социалните медии се променят толкова бързо, че може да е трудно да се справите с терминологията и най-добрите пракики. Една от ключовите точки на объркване, която може да се види при собствениците на бизнеси и търговците, е разграничението и стратегическият баланс между органичните и платените социални публикации. Разбирането на това е от съществено значение за създаването на успешна маркетингова стратегия в социалните мрежи. Органичните и платените социални публикации имат различни предимства, но работят най-добре, когато се прилагат заедно. Всяка популярна социална медия има платени и органични елементи.


Органични

Органичните социални постове са тези, които се публикуват на страницата на компанията и могат да се видят от аудиторията ѝ без платена промоция. Последователите на страницата може да виждат актуализациите в своя фийд, но има доказателства, че органичното показване е ограничено поради начина, по който топ социалните мрежи приоритизират фийдовете на потребителите въз основа на минало поведение и предпочитания.

Ще използвам Facebook за пример: само на около 2% от последователите на дадена фейсбук страница ще бъдат показани органичните ѝ публикации.


Платени

Платените социални публикации са нещо, което се влияе от изразходваните пари за реклама. Ако публикация във вашия фийд с новини съдържа реквизита „Sponsored“ (Спонсориран) или „Promoted“ (Промотиран), това е платена социална публикация.

Платените социални постове са рекламни публикации (реклами), които могат да бъдат насочени от различни демографски и поведенчески фактори, в зависимост от индустрията.


Защо са ви необходими и двете?

Органични или платени социални публикации – не можете само с едната.

Добрата органична стратегия подобрява вашето онлайн присъствие и репутация, а платената стратегия увеличава обхвата и осведомеността на вашата марка до аудиторията ви. Управлението на двата аспекта на социалните медии отнема време и планиране, но резултатите от добре изпълнена кампания си заслужават усилията.

Нямате време да се справите сами? Потърсете ме.