Колко е важна плътността на ключовите думи

Плътността на ключовите думи се отнася до броя повторения на ключова фраза на дадена страница като процент от общия брой думи на страницата.


Коя е най-добрата плътност на ключовите думи за търсачките?

Мнението на експертите по този въпрос остава непроменено от поне 10 години:

 1. Няма най-добра универсална плътност на ключовите думи за високо класиране в Google.
 2. Оптималната плътност на ключовите думи е различна за всяка отделна страница, за всяка отделна фраза.
 3. Пишете естествено и включвайте ключовата фраза в страницата толкова пъти, колкото ви звучи добре, без да е неграмотно, натрапчиво и да се губи смисълът на написаното.
 4. Избягвайте лошото класиране в Google, като не повтаряте прекалено много ключовите си думи в текста.
 5. Вместо това се съсредоточете върху създаването на висококачествено ангажиращо съдържание.

Накратко, няма универсален оптимален процент на „плътност на ключовите думи“, който някой някога е доказал, че има пряко положително въздействие върху класирането в която и да е търсачка.

Въпреки че в много ниши успехът често е свързан просто с включването на ключовите думи в текста, търсачките не са толкова лесни за манипулация в наши дни.


От Google потвърдиха това преди няколко години:

Плътността на ключовите думи като цяло е нещо, върху което не бих се фокусирал. Търсачките изместиха фокуса си от това.
“Keyword density, in general, is something I wouldn’t focus on. Search engines have kind of moved on from there.” John Mueller, Google 2014


Истината е, че рискувате да задействате наказателни филтри заради прекаляването с която и да е SEO тактика, ако правите точно това по страниците в сайта си.

Аз се опитвам да пиша естествено и ясно, за да бъда разбрана от читателите (моите и на моите клиенти). Никога не изчислявам плътността на ключовите думи, тъй като има много други неща, върху които да се съсредоточа, докато създавам текст. Обикновено се опитвам да намеря разнообразни термини и понятия, свързани с важните думи за съответната страница. Понякога използвам ключовите думи само в някои елементи и абзаци в страницата. И това е всичко.

Нелогично е да мислим, че Google (или която и да е друга съвременна търсачка; тук говоря само за Google, щото в България си знаем само нея) ще подреди страниците си с резултати от търсенето така, че да възнагради с по-високо класиране уеб страница, която има „специфичен“ процент плътност на ключовата дума.

Знаем, че Google има стотици тайни фактори за класиране на страниците и сайтовете при търсене – и дори Огнян Младенов не ги знае всичките. Често се твърди, че плътността на ключовите думи е един от тези фактори.

Много SEO специалисти обаче смятат, че има много други области на seo, в които създателите на съдържание да фокусират усилията си – и те са много по-важни от плътността на ключовите думи.


Как да изчислим плътността на ключовите думи?

Колкото и да отричам (и не само аз) важността на този показател, не е съвсем излишно да знаем как да го изчислим. Тук обаче идва друг важен въпрос: каква е оптималната плътност на ключовите думи? 1%, 2%, 3% или 0.3% или 0.33% или нещо съвсем друго? Ако се разтърсите по сайтовете, ще откриете много противоречиви мнения за точната цифра.


И така, има формула за изчисляване на плътността на ключовите думи за всяка страница:

Плътност = (БПКФ / (БОД – (БПКФ х (БДКФ – 1)))) х 100,

където:
Плътност – плътността на ключовите ви думи
БПКФ – Брой Повторения на специфичната Ключова Фраза
ОБД – Общ Брой Думи в анализирания текст
БДКФ – Брой Думи в специфичната Ключова Фраза


Все пак, важно е да запомните, че хората, които разглеждат сайта ви, няма да броят колко пъти се повтаря всяка една (или която и да е) дума в текста ви. И търсачките не го правят. Няма как да ги подведете, ако напишете една и съща дума / фраза на страницата си 20 пъти, смятайки, че по този начин написаното ще бъде разбрано по-добре. Ами не, няма – защото съществено е цялостното съдържание на текста, а не отделни думи в него. Уеб текстовете трябва да бъдат лесно разбираеми – като всеки нормален текст. Ако видите, че прекалявате с някоя ключова дума, преработете текста си така, че да звучи добре за читателя – наистина той е най-важен.


Ето още един цитат от Google:

Препълването с ключови думи… води до отрицателно потребителско изживяване и може да навреди на класирането на вашия сайт.
“Keyword Stuffing…. results in a negative user experience, and can harm your site’s ranking.” Google Webmaster Guidelines, 2020


Как пиша аз

Като копирайтър аз се интересувам от плътността на ключовите думи на определена страница (но не като конкретен %) – само, за да избегна прекаляването с тях.

Когато текстът е кратък, е абсурдно да повторя ключова фраза, състояща се от 3 думи, 10 пъти – така не само рискувам да получа наказание заради препълването, но и текстът ми ще стане неприемлив за потребителите. Затова използвам синоними на важните думи (почти всички думи имат синоними) и различни варианти на важните фрази (почти всички фрази имат варианти) – това е най-добрият начин да направя страницата по-качествена и по-подходяща за високо класиране в резултатите при търсене.

ТАКА – най-разумното нещо, което трябва да направите, е да избягвате препълването на текста си с ключови думи.

СЪЩО ТАКА – разумно е и да инвестирате време, за да направите страницата си релевантна (каквато Google ще хареса, след като приложи всичките си филтри, преценки и оценки), но се придържайте към семплото, ясното за разбиране съдържание.

Може да разиграете различни съчетания на думите във фрази. Например:

 • ключови думи
 • плътност на ключовите думи
 • най-добра плътност на ключовите думи
 • най-добра плътност на ключовите думи за Google

Фокусирайте се и върху относителната значимост на думата / фразата в документа. Например:

 • когато ключовата фраза е заглавие: <TITLE>
 • когато ключовата фраза е подзаглавие: <h1>, <h2>, <h3>
 • когато ключовата фраза е алт текст на изображение: <alt>
 • когато ключовата фраза е в URL адреса на страницата

За мен е важно да използвам по-уникални думи, единично и множествено число, съкращения, синоними и съставни фрази, свързани с темата на дадена страница. Установила съм, че това е по-добрият вариант за използване на времето ми от изчисляването на процентите на плътността на дадена ключова фраза.

Тенденцията на Google е към оценяване и класиране на уеб страниците въз основа на качеството и репутацията на съответния уебсайт, както и на качеството на съдържанието на всяка една страница.

Google се интересува от експертния опит на реалния ЧОВЕК, пишещ текста, който се състезава за най-горните позиции в резултатите от търсенето, и преценява дали ПОТРЕБИТЕЛИТЕ действително харесват страницата, конкурираща се с подобни на нея страници в мрежата. Т.е. Google се интересува повече от сигналите за удовлетвореност на потребителите – и вие също трябва да се интересувате точно от това. Със сигурност повече, отколкото от плътността на ключовите думи.


Обобщение

Накратко, много SEO специалисти смятат, че няма идеален процент на плътност на ключовите думи. Търсачките потвърждават това. Вместо да използвате инструменти за измерване на този показател, помислете за оптимизация на ключовите думи по отношение на тяхното изпъкване в текста, за синонимни думи и фрази и за съпътстващите думи в текста, които да подпомагат повишаването на качеството му.