10 лесни стъпки, които вие (или вашият SEO копирайтър) можете да предприемете, за да подобрите съществуващото съдържание в блога и да увеличите ефективността му.

SEO стратегия: направете старите публикации в блога отново нови

Вече от доста години, откакто поддържам бизнес уебсайт, част от SEO стратегията ми е да пиша нови публикации за моя блог за копирайтинг. Написала съм доста неща – е, далеч не толкова, колкото искам – все не остава време за обувките на обущаря.

Тези публикации ми донесоха прилично присъствие в света на българския копирайтинг и ми помогнаха за SEO. Успях да се класирам на страница 1 в Google за повечето от целевите ми ключови думи.

Високото класиране доставя трафик към уебсайта ми и ми носи много нови потенциални бизнес перспективи. Наскоро установих обаче, че пропускам една очевидна възможност за SEO.

Бях фокусирана върху създаването на нови постове в блога и никога не ми беше хрумвало да се върна и да освежа старите си текстове, въпреки че те си стоят в сайта ми, където всеки може да ги види. Те все още имат SEO стойност и съдържат полезна информация, но някои от тях вече не са толкова точни, колкото когато съм ги писала.

Ако и вие сте в моето положение – със стари публикации в блога или с уеб съдържание, което може да бъде освежено – ето списък с 10 лесни стъпки, които може да предприемете (или вашият SEO копирайтър), за да актуализирате своите текстове.

  1. Актуализирайте всички факти, които вече не са актуални или не са важни. Направете проучване и разберете какво е новото и интересното по съответната тема. Ако цитирате статистика, проверете дали не са публикувани по-нови данни – ще помогне, ако добавите препратка към най-актуалните от тях. Ако в нишата ви има нов експерт, добавете цитат от него.
  2. Заменете всички снимки (от вашия личен архив и от сайтове за безплатни / платени снимки), които изглеждат стари и демоде, с нови, яки, привличащи вниманието изображения. Прическите и дрехите имат свойството бързо да излизат от мода и да „остаряват“. Технологиите се променят още по-бързо. Така че оценете снимките в сайта си и от тази гледна точка.
  3. Проверете съпътстващите надписи и алт текстовете на всички снимки и ги подобрете, ако това е възможно. Всички четат надписите на снимките – дори повече, отколкото четат подзаглавията. Когато една снимка привлече вниманието на някого, няма как той да не прегледа текстовото описание към нея. Затова се погрижете за тези текстове – ако са скучни и тъпи, ги направете интересни.
  4. Направете заглавията по-удобни за SEO, като използвате ключови думи. Може би е време да прецизирате въпросните ключови думи, да ги направите по-конкретни или, евентуално, да се насочите към нови. Дори незначителни корекции понякога могат да доведат до значително подобрение в класирането.
  5. Ако нямате подзаглавия, добавете няколко, за да разделите големите пасажи текст. Трябва да имате не повече от пет реда текст в параграф и не повече от четири абзаца под подзаглавие. Получената страница ще бъде по-лесна за четене – особено за хората, които сканират само подзаглавията и надписите на снимките (виж т. 3) и това им стига да разберат същността.
  6. Преразгледайте таговете „title” и “description” за точност и наличие на ключови думи. Съответстват ли тези тагове на съдържанието? Включват ли правилните ключови фрази? Ефективни ли са описанията (meta descriptions), за да накарат търсещите в гугъл да кликват върху вашия сайт? Ако отговорите на някой от тези въпроси с „не“, тогава трябва да поработите за подобряването на тези параметри.
  7. Ако имате публикации, в които няма ключови думи, добавете! Ако не сте оптимизирали всяка публикация за няколко конкретни ключови думи, пропускате възможности да подобрите класирането си и да ви намират търсещите потребители. Предупреждение: ключовите думи в съдържанието са критични, но действайте стратегически, за да не стане така, че изреченията и целият ви текст да звучат нелепо.
  8. Проверете старите линкове, за да сте сигурни, че все още функционират. Добавете нови връзки, които са подходящи. Уебсайтовете не само се появяват, но и изчезват – постоянно. Връзката към страница, която вече не съществува, ще разочарова посетителите и може да породи мисълта, че вашият собствен уебсайт може да не е актуален. Освен това, ако са се появили нови или по-подходящи сайтове, ще бъде чудесно да ги добавите.
  9. Удължете текстовете като добавите информация към тях – тъй като Google приоритизира по-дълги, пълни с факти страници. Не забравяйте: добавете само полезна, подходяща и интересна информация, която няма да отегчи читателите ви. Златната среда е около 1500 думи, което си е доста текст, но показва на Google, че сте написали изчерпателна публикация по избраната от вас тема.
  10. Коригирайте и надграждайте внимателно, като се уверявате, че старото съдържание се съчетава добре с новото. Правете плавни преходи и проверявайте за грешки. Също така, избягвайте съкращения.

Процесът, който ви описах в 10 стъпки, е аналогичен на освежаването на дома – когато се наложи такова, вие обикновено не изхвърляте всичко, освен ако не сте невероятно богати (и разточителни). Вместо това, сменяте няколко елемента и може би купувате нещо ново, което променя средата ви – и това е достатъчно, за да си я харесвате повече.

Прилагането на тази философия към съдържанието на вашия уебсайт или блог може да донесе големи дивиденти по отношение на SEO и онлайн видимостта. Освен това е много по-лесно от създаването на изцяло ново съдържание от нулата.

Не се притеснявайте дали читателите ще ви се разсърдят, ако публикувате повторно стара публикация. Според Problogger:

…те може и да ви благодарят. Вероятно новите читатели не са разровили архивите ви и не са намерили някои от най-добрите ви публикации. А старите читатели може би са ги забравили. Дори читателите, които продължават да препрочитат стара публикация отново и отново, ще се радват, че сте я актуализирали.

Така че, започнете да преглеждате онези стари постове и да преосмисляте крилатите бисери, които някога сте създали с усърдие, и намерете начин да им вдъхнете нов живот, за да подобрите SEO и да привлечете повече посетители към вашия сайт и бизнес.