5 грешки в SEO копирайтинга, които трябва да избягвате

Копирайтингът е ключов елемент от всяка SEO стратегия. Висококачественото съдържание е това, което помага на сайта да се класира високо, да се отличи от всички останали сайтове. Така че е добре да правите SEO копирайтинга по правилния начин и да не правите фатални грешки. Ако искате да знаете какво не трябва да правите, когато пишете SEO текстове, вижте кои пет грешки трябва да избягвате.


1. Не започвате с изследване на ключовите думи

SEO копирайтингът винаги започва с проучване на ключовите думи. Наистина, може да е изкушаващо да пропуснете тази отнемаща време задача и просто да я прескочите, но това може сериозно да навреди на шансовете ви за добро класиране! Можете да напишете тонове страхотно съдържание, но то изобщо няма да ви помогне, ако не е оптимизирано да се класира по правилните думи за търсене, които хората всъщност използват. Така че, винаги отделяйте (поне) малко време, за да конкретизирате термините (думи, фрази, понятия), по които искате да ви намерят. Приемете сериозно проучването на важните си думи – този труд определено ще ви се отплати.


2. Не вземате под внимание намерението на потребителите

Преди да започнете да пишете, докато още правите проучването на ключовите си думи, от решаващо значение също е да прецените добре намерението на аудиторията си. Трябва да имате ясна представа за намерението, на което трябва да отговорят ключовите ви думи – хората може да търсят информация, конкретен уебсайт или да купят нещо.

Защо намерението на потребителите е важно за SEO копирайтинга? Например, ако искате да напишете ориентиран към продажби убедителен текст с ключовите ви думи, но той има само информационна функция (а не продажбена), шансовете да се класирате не са големи. Този текст просто няма да отговори на нуждите на търсещия. Ако пък все пак се класирате сред първите резултати в Google, посетителите вероятно бързо ще напуснат сайта ви, защото търсят други видове съдържание. Не искате това, нали?

Решението: докато правите проучване на ключовите думи, анализирайте SERP, за да добиете представа за намерението зад ключовите фрази, към които сте се насочили. Съответно, напишете съдържанието си като вземете под внимание:

  • целта на текста,
  • стила на изказа,
  • дължината на текста и
  • призива за действие.


3. Не използвате синоними

Днес търсачките са невероятно интелигентни: те разбират, че някои думи могат да имат еднакви или сходни значения. Използвайте това във ваша полза. Не прекалявайте с ключовите думи и фрази в текста си. Вместо това използвайте техни синоними. Това не само ще помогне да избегнете повторенията – което прави текстовете скучни и трудни за четене – но и ще увеличи шансовете ви за класиране по свързани ключови думи.

Вижте повече за плътността на ключовите думи, ако ви е интересно.


4. Не мислите за потребителя

Нещо, което често се бърка в SEO копирайтинга, е създаването на съдържание, написано единствено от гледната точка на собственика на сайта, без да се взема под внимание потребителят. Това не е странно… всъщност, дори е логично: на всеки собственик на бизнес му е много трудно да забрави всичко, което знае, и да се постави на мястото на потребителя, който пък далеч не знае всичко. Въпреки това е важно да опитате. Скоро ще разберете, че потребителят ви не се интересува от специализираните термини, свързани с вашия продукт, нито защо вие смятате, че продуктът ви е страхотен или публикацията в блога ви е интересна. Той, потребителят, иска да знае какъв негов проблем ще решите или какво ще извлече от четенето на поста в блога ви.

Ето два кратки примера, които ще ви дадат представа за разликата:

1. Представяме ви новата пералня Х! Тя идва с много страхотни функции, така че наистина вярваме, че трябва да я имате.

2. Новата пералня Х е тук за вас! Нейните функции ще направят прането ви по-лесно и ще ви спестят много време.

Кой от двата призива бихте харесали вие, като потребител? Вероятно втория, нали? Мислете върху тези детайли, когато пишете SEO текстовете си. Бъдете потребител на себе си.

Не правете грешката да пренебрегнете гледната точка на човека, който ще прочете вашия текст. Намалете до минимум „аз“ и „ние“, а увеличете „вие“ и „вашият“.


5. Пишете неразбираеми текстове

Последната грешка при създаването на SEO контент, която хората често допускат, е, че те пишат текстове, които са трудни за разбиране. Това е огромна пропусната възможност! Пишете така, че да е лесно за всички да разберат посланието на вашия текст. Отворете съдържанието си за широка аудитория. Писането на ясен и четим текст е много, много важна част от вашата стратегия за SEO копирайтинг. Хората трябва да могат да разберат какво искате да им кажете. Ако създадете текст, който е лесен за разбиране, хората ще бъдат по-склонни да останат в сайта ви. Може дори да поискат да прочетат следващата ви публикация.

Знам, че писането е трудно. Но има неща, на които всеки може да обърне внимание, за да напише хубав, ясен текст:

  • Не използвайте твърде много дълги изречения.
  • Избягвайте да използвате много трудни думи.
  • Ако пишете за повече от един регион, проверете дали на сте направили някакъв объркващ микс от термини и обичаи.
  • Проверете дали структурата на вашия сайт е ясна.


Заключение за грешките, допускани в SEO копирайтинга

Грешки при писането на SEO текстове се допускат, когато авторите им не се фокусират достатъчно много върху качеството на текстовете си и пестят от подготовката. Но класирането ви неизбежно ще плати цената за тези грешки. Затова се уверете, че всеки текст има оригинална идея, история, която е добре обмислена – като вземете предвид посетителите на сайта. Вашите текстове просто трябва да са хубави и лесни за четене.