SEO основи: Какво представлява проучването на ключови думи?

Ако в днешно време имате бизнес, уебсайтът ви може да се превърне във вашия спасителен пояс. Нямате време за губене: започва се със SEO и подобряване на класирането в Google. Проучването на ключовите думи е съществена първа стъпка. Тук ще намерите информация за да това какво представлява то и кои фактори трябва да вземете под внимание.


Какво е проучване на ключовите думи?

Изследването на ключови думи е насочено към намиране на ключовите думи, които вашата аудитория използва, когато търси продукта или услугата, които предлагате. Без проучване на ключовите думи може да се окажете изгубени в собствената си терминология и да се борите с гигантите във вашата индустрия, които не могат да бъдат победени в страниците с резултати от търсенето просто така. Има различни фактори, които трябва да се вземат под внимание, когато се прави изследване на ключовите думи и се определя, настройва и прецизира стратегията за ключовите думи.

Предстои кратък анализ на вашите мисия, аудитория и конкуренция.


Какво прави вашата компания уникална?

Преди да направите каквото и да е, от ключово значение е да определите какво прави вашата компания уникална. Трябва да имате ясна концепция за мисията на вашия бизнес. Трябва да прецизирате точно какво трябва да предложите, защото именно това ще ви помогне да се класирате високо. Толкова е просто, нали?

SEO е най-обикновен бизнес. Ако правите нещата на същото или по-ниско ниво от конкурентите си, няма да изпъкнете и да станете разпознаваеми, да ви запомнят. Ако не сте най-добрият резултат, хората дали ще ви търсят? Защо Google трябва да ви класира изобщо?


Значими ключови думи

Често чуваме хората да казват: не можем да измислим смислени ключови думи. Ако и вие имате същия проблем, направете крачка назад и погледнете бизнеса си отстрани:

  • Какво предлагате?
  • Каква е вашата мисия?
  • Какви са основните ви ценности и силни страни?
  • Какво ви откроява от другите? Помислете за нишовите (специфичните) аспекти на вашия бизнес, в които ги превъзхождате.

Не е нужно да бъдете по-добри от конкурентите си в абсолютно всичко, стига да определите достатъчно точки, по които да изградите стратегия за ключовите си думи. За по-малките компании това означава, че вероятно трябва да са по-добри в нещата, за които по-големите играчи не са се сетили или не работят активно по изпълнението им. Ако изобщо не можете да измислите нищо, тогава имате много по-голям проблем от измислянето на правилните ключови думи.


Роля на вашата аудитория в изследването на ключовите думи

След като определите какво предлагате, е време да обърнете внимание на аудиторията си. В крайна сметка SEO се прави, за да сте сигурни, че вашите потребители ще могат да ви намерят. Така че първото нещо, което трябва да направите, е да разбетете кои думи използват вашите потенциални клиенти, за да намерят информацията, която търсят.

Всяка компания има свой вътрешен речник, който често не съвпада с речника на нейната аудитория. Затова винаги трябва да избирате ключовите си думи от гледна точка на хората, които ви търсят. Може да използвате Google Trends, за да видите колко често се използват определени термини за търсене, в сравнение с други термини.


Конкуренцията ви

Не можете да създадете правилна стратегия за изследване на ключовите ви думи, без да вземете предвид конкуренцията си. Доста често уебсайтовете оптимизират за термини, по които нямат абсолютно никакъв шанс да се класират. Така че трябва да проучите конкурентните сайтове.

Може да положите свръхстарание и да направите задълбочен анализ на всички конкуренти във вашата област – и това със сигурност ще си струва. Но да се придържаме към основното засега. Всъщност е доста лесно да получите обща представа за вашата SEO конкуренция. Просто потърсете в Google някои думи за търсене, за които бихте искали да се класирате, вижте кои компании се показват и ги сравнете с това къде се класира вашият сайт. Колко големи са компаниите, с които се състезавате за първите три места в класирането? Би ли се вписала вашата компания в тези резултати? Всичко това е доста лесно да се определи, като се използват само резултатите от търсенето в Google.

Но все пак да уточня: не можете просто да се доверите сляпо на резултатите от търсенето, защото Google ги приспособява към вашата специфична история на търсене, което означава, че вашият сайт ще излезе по-високо за вас, отколкото за други, които правят същото търсене. Можете да заобиколите това „дезинформиране“, като търсите в режим „инкогнито“, въпреки че компонентът локално търсене остава и в този случай.


Разширяване на стратегията ви стъпка по стъпка

Големите сайтове могат да се класират и по глобални термини. По-малките сайтове в по-специфична ниша могат да направят същото. Разбира се, по-лесно е и ако пишете на език, който не се говори навсякъде по света.

За повечето по-малки сайтове на български основното правило в следното: започнете с голям брой ключови фрази, които са съставени от над 3-4 думи – те имат малко трафик, но ще спомогнат за по-лесното класиране.

След това започнете да правите стъпка по стъпка към класирането. След като си спечелите известен SEO авторитет, започнете да оптимизирате за по-общи ключови думи. И в крайна сметка може би дори ще можете да се класирате и по главните си ключови думи!